Revista Presei - Vineri, 20 decembrie 2013

Bună dimineața, națiune in robă! Vă dorim SARBATORI FERICITE!!!!
Revista presei – Justiţie. VINERI, 20.12.2013
Meteo: Valorile termice se vor situa în general în limite apropiate de mediile climatologice specifice acestei perioade. În Capitală, dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Temperaturile se vor situa între -4 şi un 1 grad Celsius.
1. Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu a demisionat ieri. Anastasiu, profesor şi jurist, a fost numit în ianuarie 2013 în această funcţie, iar activitatea sa a fost în ultimul timp criticată de preşedintele Traian Băsescu.
2. Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă a fost reţinut, joi seară, de procurori, pentru dare de mită, în urma unui flagrant organizat în Craiova.
Potârcă este acuzat de dare de mită, după ce ar fi încercat să ofere bani unui lichidator judiciar.
El a fost dus în arestul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Dolj, iar vineri va fi prezentat instanţei
cu propunere de arestare preventivă.
Potârcă este suspectat că a înregistrat în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fiscale care evidenţiau operaţiuni comerciale nereale în tranzacţii cu fier vechi, prejudiciul fiind de aproximativ 4,4 milioane lei. Acuzaţiile sunt similare celor din alte dosare în care Constantin Ninel Potârcă a fost cercetat în ultimii ani, el având pe rolul instanţelor două procese în care a fost condamnat deja la închisoare cu executare, sentinţele nefiind însă definitive.
3. Curtea de Apel Craiova a menținut, joi, pedepsele cu închisoarea date, în urmă cu un an, de Tribunalul Gorj, pentru cei trei foşti directori de la Exploatarea Minieră Petrila, în dosarul exploziilor produse în noiembrie 2008, în urma cărora 13 persoane au murit.
Judecătorii Curții de Apel Craiova au respins, joi, recursurile făcute de cei trei foşti directori de la EM Petrila, precum și de rudele minerilor decedați sau răniți în cele două explozii la decizia Tribunalului Gorj, din decembrie 2012, şi a admis parțial recursul formulat de Parchetul Tribunalului Gorj, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Astfel, fostul director Aurelian Necula va trebui să ispăşească şase ani şi jumătate de închisoare, iar Dan Ungur şi Gheorghe Roşu, patru ani de închisoare.
De asemenea, instanţa l-a obligat pe fostul director Aurelian Necula la cheltuieli judiciare în valoare de 20.000 de lei, în timp ce Dan Ungur şi Gheorghe Roşu vor trebui să achite câte 15.000 de lei. Sumele urmează să fie plătite în solidar cu Compania Națională a Hulei, prin firma de lichidare judiciară care se ocupă de patrimoniul fostei companii de la Petroșani.
Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă.
4. Un poliţist din localitatea Micăsasa, judeţul Sibiu, care era cercetat după ce, în luna august, a tras trei focuri de armă asupra unui bărbat din satul Ţapu, acesta murind ulterior, a fost trimis în judecată, joi, pentru omor calificat, fiind judecat în libertate.
"În 21 august, inculpatul, în calitate de agent principal de poliţie la Secţia nr. 5 Poliţie Rurală Axente Sever - Postul de Poliţie Micăsasa, judeţul Sibiu, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în satul Ţapu, pe fondul unui conflict cu victima, a tras cel puţin trei focuri de armă cu pistolul din dotare asupra victimei, producându-i o plagă împuşcată abdominal, care a dus la decesul acesteia", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, poliţistul este judecat pentru omor calificat, având interdicţia de a părăsi ţara.
În 21 august, procurorii de la Parchetul Tribunalului Sibiu au deschis o anchetă, în cazul poliţistului Bogdan Grigoraş, care ar fi tras mai multe focuri de armă asupra unui bărbat, în satul sibian Ţapu, acesta murind ulterior, în timp ce agentul susţinea că a fost legitimă apărare.
5. Primarul din Reghin, Maria Precup, şi fostul edil Nagy Andras, cercetaţi într-un dosar de corupţie alături de alte 17 persoane, au fost achitaţi, joi, de Curtea de Apel Târgu Mureş, decizia nefiind definitivă.
Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, joi, achitarea tuturor celor 19 inculpaţi din dosarul primarului şi al fostului edil din Reghin, acuzaţi, în 2009, de DNA de abuz în serviciu şi instigare.
Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare, respectiv de la comunicare.
6. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte corupţie.
DNA mai confirmă, într-un comunicat, că deputatul a fost prins joi, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului.
"Ulterior, procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", se mai arată în comunicat.
7. Brânduşa Novac, fost deputat PDL, a fost achitată, joi, de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în procesul în care a fost trimisă în judecată, de procurorii Parchetului general, pentru conflict de interese.
Potrivit deciziei instanţei, partea civilă a procesului a fost disjunsă şi va fi judecată, în continuare, la Curtea de Apel Bucureşti.
Astfel, fostul deputat a fost achitat doar pe partea penală. Soluţia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
8. DOSARUL ZAMBACCIAN. Decizia definitivă în dosarul Zambaccian va fi anunţată în 6 ianuarie, au decis, joi seară, magistraţii instanţei supreme, după ultimul termen al recursurilor faţă de hotărârea prin care fostul premier Adrian Năstase şi soţia acestuia au primit pedepse cu suspendare.
9. La ultimul termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut completului de cinci judecători pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.
De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor.
Avocaţii au cerut judecătorilor să îi achite pe soţii Năstase sau, în cel mai rău caz pentru aceştia, să menţină decizia primei instanţe şi să respingă recursul făcut de DNA.
Adrian Năstase a declarat, la finalul judecării dosarului, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.
(Surse: Mediafax, realitatea.net, evz.ro, hotnews.ro, ziuanews.ro, gazetaromaneasca.com, alecuracoviceanu.ro, ziarul ring)
Vă dorim o zi excelentă!
