"Justitia nu este altceva decat convenienta celui mai puternic.." - Platon

Revista Presei - Miercuri, 18 decembrie 2013

scanteia

Bună dimineața! Să aveți spor la treabă și o zi minunată !

Revista juridică

Miercuri: 18.12.2013

 

METEO: Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată, la deal şi munte, unde cerul va fi variabil, cu temperaturi maxime cuprinse între -3 grade C şi 10 grade C.

 

1. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat câştig de cauză unui deţinut budhist care a dat în judecată statul român, stabilind că deţinuţii au dreptul la un regim alimentar care să fie în concordanţă cu convingerile religioase ale acestora, relatează AFP. Refuzul autorităţilor române de a oferi un regim alimentar vegetarian deţinutului moldovean Ghennadi Vartic, convertit la budhism, reprezintă o încălcare a libertăţii religioase a acestuia, a stabilit CEDO. Ghennadi Vartic este deţinut în România, după ce a fost condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare. Decizia CEDO nu este definitivă, Bucureştiul având la dispoziţie trei luni pentru a o contesta. Până în anul 2007, deţinutul primea colete cu mâncare din partea familiei. Însă, de atunci, legislaţia s-a modificat, iar coletele nu mai sunt permise. Deţinutul este nemulţumit de meniul destinat postului creştin-ortodox, afirmând că este deficitar în calorii. La rândul său, Administraţia penitenciarelor a argumentat că regimul vegetarian nu îi convine lui Vartic deoarece acesta suferă de hepatită. În cursul sesiunilor la CEDO, autorităţile române au anunţat că suspectează că unii deţinuţi se convertesc la o anumită religie pentru a obţine meniuri mai bune. Însă judecătorii au stabilit că nu există dovezi că Vartic ar fi procedat în acest fel. România va trebui să îi plătească deţinutului 3.000 de euro ca daune morale.

 

2. O bătrână de 78 de ani, din localitatea vasluiană Bogdăneşti, judecată de aproape trei ani într-un dosar în care era acuzată de o crimă pe care ar fi comis-o în 1997, a fost achitată de Curtea de Apel Iaşi, deşi procurorii au strâns dovezi timp de 14 ani, fiind deshumat inclusiv cadavrul victimei. Curtea de Apel Iaşi a hotărât achitarea unei femei din judeţul Vaslui care, în urmă cu peste 16 ani, ar fi ucis un bătrân, în vârstă de 85 de ani la acea vreme, de care presupusa autoare a crimei avea grijă la vremea respectivă. De fapt, magistraţii ieşeni au menţinut hotărârea dată iniţial, în ianuarie 2013, de Tribunalul Vaslui, instanţă care a găsit-o nevinovată pe bătrâna de 78 de ani pe motiv că anchetatorii nu au putut depune la dosar probe directe, cum ar fi, de exemplu, arma crimei. Potrivit rechizitoriului procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, fratele Mariei Frîncu a fost cel care l-a găsit pe bătrân mort în casă, întins pe pat, cu hainele pline de sânge şi cu lovituri la cap. Cu toate acestea, rudele bărbatului au decis să-l îngroape, însă, în momentul în care acesta era dus la cimitir, susţin anchetatorii, un nepot de-al său, venit atunci la înmormântare, a observat loviturile de la cap, sesizând Poliţia din localitate.

 

3. Parchetul Judecătoriei Vaslui a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi. Un număr de 37 de persoane sunt urmărite penal de Pachetul de lângă Judecătoria Vaslui în urma protestelor din 7 decembrie, din zona Siliştea - Pungeşti, unde aproximativ 400 de oameni s-au adunat în faţa terenului deţinut de compania Chevron pentru a protesta faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Procurorii vasluieni vor ancheta 28 de protestatari pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri, iar ceilalţi nouă manifestanţi vor fi cercetaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri.

 

4. Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, în acelaşi dosar fiind condamnate alte opt persoane, pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro. Ungureanu a fost condamnat de CAB pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca rezultat obţinerea de avantaje patrimoniale pentru sine sau altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Instanţa a dispus şi condamnarea la cinci ani de închisoare a executorului judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având ca rezultat obţinerea un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul. În acelaşi dosar, avocatul Benone Ovidiu Voicu din Baroul Bucureşti a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

 

5. Dosarele în care apare numele preşedintelui Traian Băsescu vor fi investigate, dar nu mai devreme de sfârşitul anului 2014, când vor fi alegeri prezidenţiale. Anunţul a fost făcut de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a explicat, pentru Adevărul, că Traian Băsescu, în calitate de şef al statului, se bucură de imunitate. În dosarul "Flota", procurorii au hotărât scoaterea de sub urmărire penală, dar partea din dosar referitoare la preşedintele Băsescu a fost disjunsă. În schimb, în cazul "Casei din Mihăileanu" s-a decis neînceperea urmăririi penale. "Vor fi investigate de colegii care le au în lucru. Până în acel moment nu se poate efectua urmărirea penală pentru că există acea imunitate pentru preşedintele României. În dosarul "Flota'', faţă de celelalte persoane s-a dat o solutie, care a fost atacată la Înalta Curte sau la instanţa de judecată. A fost respinsă şi a rămas soluţia de netrimitere în judecată definitivă. În momentul în care în aceste dosare se va putea lucra datorită faptului că nu mai există acea imunitate prevăzută de lege, sunt convinsă că colegii vor lucra în dosar", a spus Kovesi.

 

6. Trei maiori şi doi căpitani activi şi în rezervă de la Jandarmeria Ilfov au fost trimişi în judecată de procurorii DNA după ce ar fi ajutat, prin abuz şi fals, la ocuparea pe nedrept a 11 locuri la un concurs pentru 25 de posturi de subofiţeri în specializarea pază şi protecţie instituţională. În rechizitoriul transmis Tribunalului Militar Bucureşti, procurorii anticorupţie arată că, în perioada 16-18 aprilie 2007, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov a organizat un concurs pentru ocuparea de 25 de posturi de subofiţeri în specializarea pază şi protecţie instituţională ordine publică şi monitorizare, cu personal recrutat din sursă externă. Potrivit DNA, Baboi, Azoiţei, Sîrbu şi Niţu, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei de concurs, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin falsificarea documentelor concursului, având drept consecinţă admiterea şi implicit ocuparea pe nedrept a posturilor de subofiţer de către 11 candidaţi în detrimentul altora care, deşi au avut rezultate mai bune la examen, au fost respinşi. Cei patru inculpaţi au fost ajutaţi de secretarul comisiei, Florentin Iordache. Concret, cei cinci inculpaţi au falsificat, în documentul intitulat "Tabel nominal cu rezultatele candidaţilor la concurs proba evaluarea performanţei fizice", rezultatele la probele sportive ale unor candidaţi, precum şi lucrările scrise alte aceloraşi sau ale altor candidaţi, prin recorectarea acestora după ce au fost înlocuite originalele lor, consecinţa fiind stabilirea unei clasificări nereale la concurs.

 

7. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți, la "Adevărul Live", că, odată cu aplicarea modificărilor la Codul Penal, adoptate săptămâna trecută în Camera Deputaților, justiția va fi grav afectată. "Dacă ne referim strict la modificarea care vizează scoaterea parlamentarilor din noțiunea de funcționar public, de la intrarea în vigoare nu o să mai putem cerceta parlamentarii care comit fapte de corupție. Cei care sunt trimiși în judecată probabil vor fi achitați, iar cei care sunt deja condamnați vor putea invoca aplicarea unui principiu constituțional, și anume aplicarea legii penale mai favorabile. Există consecințe mari", a declarat Kovesi. "Nicăieri în Europa nu o să vedem o țară în care parlamentarii sunt excluși din categoria persoanelor care pot să răspundă penal pentru infracțiuni legate de serviciu. Cetățenii sunt egali în fața legii", a adăugat procurorul şef al DNA.

 

8. Primarul comunei Vidra, judeţul Ilfov, a fost reţinut, marţi, după ce a fost prins când lua mită 22.000 de euro de la reprezentantul unei firme de la care ceruse 570.000 de lei, pentru un contract de execuţie a lucrărilor de alimentare cu apă în satele Vidra, Creţeşti şi Sinteşti. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pentru 24 de ore pe Florin Niculae, primarul comunei Vidra, judeţul Ilfov, pentru luare de mită în formă continuată, urmând să ceară magistraţilor Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestuia, pentru 29 de zile. Potrivit ordonanţei de reţinere, primarul Florin Niculae a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, 570.000 de lei, suma reprezenând un comision de 10 la sută din valoarea unui contract pentru servicii de proiectare şi execuţie a lucrărilor de alimentare cu apă în satele Vidra, Creţeşti şi Sinteşti din comuna Vidra.

 

9. Adolescentul de 17 ani din comuna suceveană Marginea care şi-a ucis bunicul a fost arestat preventiv şi este cercetat pentru omor calificat, anchetatorii stabilind că tânărul şi-a lovit bunicul de 18 ori cu un cuţit de bucătărie. Potrivit reprezentanţilor Parchetului Tribunalului Suceava, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi au solicitat instanţei arestarea preventivă a adolescentului, sub acuzaţia de omor calificat. Marţi, magistraţii Tribunalului Suceava au emis mandat de arestare preventivă pentru 19 zile pe numele tânărului. Conform anchetatorilor, luni dimineaţă, pe fondul unui conflict pe care l-a avut cu bunicul său, adolescentul i-a aplicat acestuia 18 lovituri cu un cuţit de bucătărie, în abdomen şi gât, provocându-i leziuni grave care au cauzat moartea bărbatului. Adolescentul în vârstă de 17 ani, din comuna suceveană Marginea, fusese reţinut luni, după ce şi-a ucis bunicul în vârstă de 67 de ani.

 

(Surse: Mediafax, realitatea.net, evz.ro, hotnews.ro, ziuanews.ro, alecuracoviceanu.ro, ziarul ring).

 

Va dorim o zi buna!© 2021 LEGALES - Aron, Racoviceanu si asociatii | Termeni si conditii | fx47.ro
Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor Baroul Bucuresti Legales facebook   UNBR Oficiul National al registrului Comertului Ministerul Finantelor Publice uniunea nationala a executorilor judecatoresti Ars Legis Uniunea Nationala a Notarilor din Romania Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara