"Justitia nu este altceva decat convenienta celui mai puternic.." - Platon

Despre profesia de avocat

 

    Avocatul, prin natura activitatii sale, reprezinta una din cele mai importante institutii de aparare a drepturilor persoanei, un partener al Justitiei intr-un stat de drept. „Arta”, profesionalismul si implicarea avocatului dau masura in care clientul isi apara drepturile si isi protejeaza interesele.  
    Avocatul exercita in limita legii, activitati de diligenta, in scopul realizarii unui obiectiv, in limitele impuse de lege. Avocatul, ca membru al societatii civile, se caracterizeaza prin onestitate, demnitate, loialitate, un comportament responsabil si dedicat muncii sale si celor din jurul sau.


    Profesia de avocat este guvernata de anumite principii, fundamentale pentru exercitarea ei:

 

 a. Principiul legalitatii – Prerogativa avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activitati specifice profesiei in interesul clientului deriva din contractul de asistenta juridica, incheiat in forma scrisa, intre avocat si client ori mandatarul/reprezentantul acestuia.

 

 b. Principiul libertatii – Avocatul poate actiona doar in limitele contractului incheiat cu clientul sau, in limita mandatului oferit, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.

 

 c. Principiul independentei – Libertatea si independenta profesiei de avocat sunt atribute exclusive ale avocatului in reprezentarea, promovarea si apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale clientilor sai, in conformitate cu legea si statutul profesiei. Avocatul poate asigura asistenta si reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti precum si in fata altor autoritati cu atributii jurisdictionale, in fata notarilor publici, a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice, a institutiilor si a altor persoane fizice sau juridice juridice.

 

 d. Principiul autonomiei – Maniera in care Societatea de avocatura isi stabileste strategia si procedura de lucru se circumscrie exclusiv legii si interesului clientului.

 

 e. Principiul pastrarii secretului profesional – Credibilitatea, prestigiul si increderea de care se bucura Avocatul sunt concepte ce se demonstreaza prin probitate, onestitate, legalitate, fairplay, prin abordarea exclusivista si confidentiala a intereselor clientului sau.

© 2024 LEGALES - Aron, Racoviceanu si asociatii | Termeni si conditii | fx47.ro
Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor Baroul Bucuresti Legales facebook   UNBR Oficiul National al registrului Comertului Ministerul Finantelor Publice uniunea nationala a executorilor judecatoresti Ars Legis Uniunea Nationala a Notarilor din Romania Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara